Top Ad 728x90

, ,

Pelajar Sebar Gambar Bogel Cikgu Ditahan Polis

Apabila Leigh Anne Arthur meninggalkan seketika kelas sekolah tinggi tempat beliau mengajar di South Carolina pada bulan Februari, seorang pelajar lelaki berusia 16 tahun mengambil telefon guru dan mencuri gambar bogel beliau. Pelajar yang namanya belum dikeluarkan kepada media, kemudian mengedar gambar-gambar tersebut di sekolah dan juga mencetak salinan, menulis mesej ugutan di belakang dan meninggalkan ia dalam peti surat guru tersebut di rumah supaya suaminya mendapat tahu.

Seperti yang Daily Dot laporkan pada 2 Mac, Arthur terpaksa meletak jawatan pada hari berikutnya, setelah pengetua sekolah David Eubanks menyatakan kebimbangan terhadap Arthur yang "menyumbang kepada kenakalan kanak-kanak di bawah umur." Kerjaya 13 tahun guru tersebut berakhir dalam sekelip mata. Beliau kemudian mengadu kepada media tempatan, mengatakan bahawa pelajar itu tidak dibuang sekolah dan mengatakan bahawa "seluruh premis privasi saya yang diceroboh telah diabai."

Tetapi pada hari Jumaat, polis mengumumkan bahawa pelajar itu telah ditahan dan didakwa dengan Akta Jenayah Komputer dan Pendedahan Seksualiti Melampau - dua pertuduhan yang biasanya digunakan bersama-sama sebagai ganti undang-undang dendam pornografi yang sedia ada apabila seseorang menggodam barang elektronik peribadi untuk mengedarkan gambar bogel atau aktiviti seksual mangsa.

Gambar sekadar hiasan


Satu petisyen dalam talian yang dilancarkan oleh pelajar meminta untuk mengekalkan Arthur semula dengan cepat melepasi matlamatnya untuk menerima 1,000 tandatangan. Pada hari Sabtu, petisyen itu telah meningkat dengan menakjubkan sebanyak 12,526 kali tandatangan.

Petisyen pelajar tersebut dikemaskini pada hari Jumaat dengan laluan menghentam pengetua sekolah yang didakwa menyebut petisyen itu "tidak penting" walaupun banyak tandatangan yang menuntut guru mendapatkan pekerjaan kembali.

Menurut WSPA, Union, South Carolina, Ketua Polis Sam White berkata siasatan forensik telah mendedahkan gambar-gambar pada telefon Arthur telah dikunci di dalam fail berasingan yang dilindungi  kod laluan telah berjaya digodam oleh pelajar terbabit.

Polis berkata, pelajar itu ditahan di Columbia, South Carolina, di Jabatan Kehakiman. Arthur memberitahu WSPA dia merancang untuk secara rasmi membuat dakwaan terhadap pelajar tersebut minggu depan.

0 comments:

Catat Ulasan

Top Ad 728x90